Meld din interesse Og motta informasjon om instruktørutdannelsen:

Siden 2012 har vi utdannet to kull med instruktører i mindfulness hvert år - og vi elsker det vi driver med. Nå er tiden inne for å ta utdannelsen videre ved å utvide med ett ekstra år. Vi legger om til en to - årig utdannelse av flere grunner:

  • Din personlige utvikling er vår største glede

  • Personlig utvikling tar tid

  • Deltagere etterspør mulighet for å fortsette etter det første året

  • Du trenger tid til integrasjon for å fungere godt som instruktør i mindfulness

  • Tiden er spesielt viktig ettersom vi går stadig dypere 

  • Vi ønsker at vår kapasitet skal komme i bruk slik at den kan komme deg til gode

  • Vi peker like mye på et menneskesyn som mot metoder og teknikker. Endring av synsmåte tar tid

  • Perspektiver og metoder må integreres for å skape effekt i deg, og for at du skal kunne bidra med effekt for andre

Hvem er utdannelsen for:

I bunn og grunn er utdannelsen for alle som har interesse av mennesket, seg selv, meditasjon og personlig utvikling. Meditasjonserfaring er ikke et krav. Utdannelsen passer også godt for deg som har en instruktørutdannelse i mindfulness fra tidligere. 

Videreutviklingen av utdannelsen åpner for et enda sterkere fokus på personlig utvikling i det første året ved at vi får mer tid til å gå dypere inn i sentrale temaer om mindfulness. Det første semesteret er ganske likt som tidligere, mens andre semester nå er dedikert til et dypdykk inn i det tre første fundamentene i mindfulness: kropp, emosjoner/følelser og sinnet. Den siste samlingen år 1, om sinnet, går over tre dager. I sum får du da en dag ekstra det første året sammenlignet med tidligere.  

Vår ambisjon er å være den ledende instruktørutdannelsen for deg som ønsker å være instruktør i mindfulness. Derfor går vi litt dypere inn i hva mindfulness egentlig handler om. Vi opplever at stadig flere er opptatt av dypdykk i seg selv. Ingenting gleder oss mer enn dette, ettersom vi anser indre og dyp erfaring med hva mindfulness som avgjørende for å kunne lære bort til andre. Derfor er vi glade for alle som starter dette utviklingsforløpet med hovedambisjon om å bli bedre kjent med seg selv. Vi har lærere med bred praktisk erfaring fra benyttelse av mindfulness-baserte tilnærminger for enkeltpersoner og organisasjoner, og vi har god erfaring med alt fra lederutvikling til angstproblematikk. Instruktørutdannelsen passer også godt for deg som tidligere har gjennomført tilsvarende utdannelser ved andre læresteder. Utdannelsen er godkjent som 72 timers vedlikeholdsaktivitet av Norsk Psykologforening. 

Vi er visdomsorienterte i vår tilnærming. For deg som deltager betyr det at vi går dypere inn i materien slik at sannsynligheten for at du får et stort personlig utbytte øker betraktelig. I klartekst betyr det at du vil bli utfordret av lærere som går bakenfor det åpenbare og inn dit hvor en mindfulness - tilnærming blir potent. Vi gjør det på denne måten fordi vi ser effektene det gir hos deltagerne, samtidig som vi selv lever med det vi lærer bort som vår største lidenskap.

Å være instruktør i Mindfulness forutsetter at du har en nær, personlig og indre kjennskap til mindfulness som en tilnærming til livet, at du kjenner til ulike metoder som benyttes, at du kjenner til bakgrunnen for denne tilnærmingen, at du har innsikt i det teoretiske og filosofiske grunnlaget mindfulness bygger på (både det grunnleggende i buddhistisk psykologi og de nyeste forskningsfunn på effekter av mindfulness – trening på ulike grupper av mennesker), at du klarer å formidle kjernen i denne tilnærmingen til andre og at du er villig til å fortsette din utvikling som menneske og instruktør. Men først og fremst krever det at du selv har en regelmessig egenpraksis. For å kunne instruere andre i mindfulness, må du selv kjenne til hvordan denne tilnærmingen fungerer for deg. En forutsetning for at du skal komme gjennom denne utdanningen, er at du er villig til å legge ned et betydelig arbeid med din egen meditasjonspraksis.

Utdannelsen er godkjent av Norsk psykologforening som vedlikeholdskurs for spesialister med 72 timer.

De fire semestrene:

  1. semester: Fra introduksjon til det første dypdykket

  2. semester: Dypere inn i tre fundamenter; kropp, emosjoner/følelser og sinnet 

  3. semester: Refleksjon rundt virksomme elementer - læring fra praksis - feltet

  4. semester: Instruksjon, komposisjon, undervisning og eksamen


LÆRERE:

Ivar Vehler er sosiolog fra Universitetet i Oslo med spesialisering i ledelse og personalpsykologi fra University of California, Berkeley. Han har jobbet med menneskelige utviklingsprosesser i over 25 år, først innen idrett og så innen arbeidsliv. De siste 20 årene har Ivar fundert sitt arbeide i ulike visdomstradisjoner og de siste 16 år har han jobbet eksplisitt med mindfulness, både med privatpersoner og organisasjoner. Ivar har deltatt i flere ulike forskningsprosjekter om mindfulness og ga ut boken "Orkanens Øye - om mindfulness og selvledelse" i 2010. Han har utdannet instruktører i mindfulness siden 2012. Ivar er også en av tre lærere i en årlig fordypning i mindfulness og har mennesket og visdom som sin største lidenskap. 

Viggo Johansen levde fire år som buddhistmunk (1994-1998) og tok deretter et hovedfag i filosofi ved Universitetet i Oslo (2004). Viggo er også utdannet kognitiv terapeut etter tre år ved Sct. Hans Hospital, Roskilde, Danmark (2009). Han ga ut boken "Å leve mindfulness - Indre Stillhet" i 2013 og "Stille Vitne. Mindfulness - meditasjon: praktisk veiledning for indre ro og harmoni"  i 2015. Viggo har jobbet med endringsprosesser, både individuelt og i grupper, siden 2004 og er en ettertraktet foredragsholder og mindfulness-lærer i Norge og i utlandet.

Christian Gaden Jensen er cand. Psych., Ph.D. Hans forskning har primært foregått ved Rigshospitalets Neurocenter, Institut for Psykologi, Københavns Universitet, samt ved Harvard University. Han har fokusert på mindfulness, meditasjon, stress og faktorer for psykisk helse, herunder genetikk, kortisol, kognisjon, oppmerksomhet, personlighet, demografi og sosioøkonomi. Christian har selv meditert fra han var 12 år og ble sertifisert som instruktør og lærer for instruktører i meditasjonsmetoden Relaxation Response ved Harvard University i 2011. Christian holder jevnlig kurs i mindfulness og foredrag i Danmark og i utlandet. 

 

Henrik Mathisen har vært aktiv med mindfulness- og innsiktsmeditasjon siden 1993, og har levd 3 år som buddhistmunk (1995-98). Han har en mastergrad i buddhistiske og tibetanske studier ved Universitetet i Oslo, en 3-årig utdanning i fem element akupunktur, samt bakgrunn i kognitiv psykologi. Henrik har oversatt bøkene Den tibetanske dødeboken (Gyldendal 2001) og Milarepa – visdom fra Tibets store mester (Arneberg forlag 2015) fra tibetansk til norsk. I 2017 kom han ut med boken Forstanden vandrer nordpå – tilstedeværelse i taoistisk livsvisdom (Agnosco forlag). Til daglig er Henrik én av to som driver Akademi for fem element akupunktur, hvor han underviser og gir behandlinger. I tillegg holder han jevnlig kurs i mindfulness og taoistisk livsvisdom. Som lærer, kursholder og terapeut har Henrik arbeidet mye med endringsprosesser i grupper og med enkeltpersoner

Carina Carl er psykolog, forfatter, lederutvikler og foredragsholder og har et bredt interesse - og arbeidsfelt med alt fra selvledelse til terapi. Carina er spesielt opptatt av mening og å gjøre kunnskap om psykologi tilgjengelig, og har skrevet flere bøker om psykologisk viktige temaer: «Hverdagspsykologi», Cappelen Damm (2016), «Tenk enkelt», Cappelen Damm (2018), “Jobbpsykologi”, Cappelen Damm (2021) og «Tenk mindre, fokuser bedre», Kagge Forlag 2023.  


År 1:

Samling 1: Introduksjon til mindfulness
(2 dager)

I den første samlingen går vi grundig til verks med utgangspunkt i spørsmålene «hva er virkelig?» og «hva erfarer du som virkelig?» Svarene du gir på disse spørsmålene forteller deg mye om din egen synsmåte og er et godt utgangspunkt for å gå videre inn i spørsmål som «hva er Mindfulness - egentlig?» I det hele tatt bruker vi den første samlingen til å gå bakenfor det åpenbare og inn i det grunnleggende fundamentet for en synsmåte og en metodikk som er annerledes på en interessant og konstruktiv måte, nemlig Mindfulness. Samtidig vil vi jobbe med spørsmålene «hva er et menneske?» og hvilke ulike synsmåter er mennesket bærer av? Vi vil også gi en grunnleggende introduksjon av sittende mindfulness - meditasjon og kroppskanning. 


Konkrete temaer:

  • Hva er mindfulness - egentlig?

  • Mindfulness - opprinnelse og opprinnelig betydning

  • Mindfulness sett fra ulike synsvinkler

  • En helhetlig menneske-modell

  • Historiske grunn-antakelser som som påvirker vår synsmåte 

  • Det sentrale forholdet som preger mennesket

  • Holdninger til deg selv og verden


Sted: Oslo
Dato: 27. - 28. januar 2025
Lærer: Ivar Vehler


Samling 2: Den spenningsfylte konteksten og virksomme elementer
(2 dager)

I samling 2 tar vi utgangspunkt i sentrale faktorer som påvirker mennesket i hverdagen og hvordan virksomme element i mindfulness kan belyse og løse opp i dette. Vi vil se på menneske - systemet gjennom ulike linser for å forstå hvorfor - og hvordan vi påvirkes av den konteksten vi lever i. Oppsummert kan vi si at denne samlingen vil handle om hvordan vi kan forholde oss konstruktivt til møtet mellom biologi og indre lovmessigheter. 

I denne samlingen vil vi ta for oss fysisk - biologiske forklaringer på tilstedeværelse og utforske mennesket ut fra et evolusjonært perspektiv. 

Konkrete temaer:

  • Mennesket som et evolusjonært produkt

  • Press og stress

  • Oppmerksomhetens funksjonsmåter 

  • Innlærte strategier, mønstre og vaner

  • Mindfulness på tanker, emosjoner og fornemmelser i kroppen

  • Å leve fra Orkanens Øye

Sted: Oslo
Dato: 17. - 18. mars 2025
Lærere: Ivar Vehler og Viggo Johansen


Samling 3: Fordypnings - retreat
(4 dager)

Samling 3 foregår i naturskjønne omgivelser på Nøsen i fjellheimen mellom Fagernes, Gol og Hemsedal. Her går vi gjennom de fire fundamentene i Vipassana - formen: kropp, emosjoner, sinnet og virkelighetens natur - og vi lærer en ny meditasjonsform. Hensikten med denne samlingen er et dypdykk i buddhistisk filosofi og praksis, samtidig som du får mulighet til å leve i et retreat - modus med mye praksis, litt stillhet, god mat, og avsondret fra ytre støy.

Konkrete temaer:

  • 16 - trinns kontemplasjon over de fire fundamentene i Vipassana - formen

  • 1-2-3- meditasjon

  • Mindfulness på kropp, emosjoner og følelser, sinnet og virkelighetens natur 


Sted: Nøsen
Dato: 9.-12. mai 2025
Lærer: Ivar Vehler

Andre semester:

I dette semesteret går vi dypere inn i det tre første fundamentene i mindfulness. Det fjerde fundamentet, virkelighetens natur, vil være et underliggende tema gjennom alle samlingene. Hensikten med å gå dypere inn i de tre første fundamentene i mindfulness er at deltagerne skal få et nært og dypt indre forhold til viktighetene av de tre områdene.



Samling 4: Mindfulness på kropp

I denne samlingen vil vi gå dypere inn i kroppen og viktigheten av kroppen for vår utvikling. Du vil få nye perspektiver på kropp og vi vil gå inn i ulike metoder for å jobbe med kroppen. 

Konkrete temaer:

  • Kroppens funksjon - sett fra fysiske, psykologiske og åndelige perspektiv

  • Kroppens språk - fra det grove til det subtile

  • Kroppen som verktøy for overlevelse - og innsikt 

  • Kropp - beskyttelse og åpenhet

  • Metoder for utforskning av kropp

Sted: Oslo
Dato: 1. og 2. september 2025
Lærer: Ivar Vehler


Samling 5: Mindfulness på emosjoner og følelser

Ingenting påvirker så sterkt som emosjoner, og ingenting er så viktig som følelser. Derfor er denne samlingen svært sentral for å forstå viktigheten av mindfulness. I denne samlingen vil vi gå inn mekanikken i det emosjonelle systemet og peke mot det indre og hvilende prinsippet i mennesket.

Konkrete temaer:

  • Fra livsimpuls til emosjonell unnvikelse

  • Det emosjonelle systemet - hvordan erfaringer fra i går blir til virkelighet i dag

  • Identitet, verdi - og livsfølelse

  • Emosjoner og følelser

  • Det ytre, indre - og det hele mennesket

  • Om relasjoner

Sted: Oslo

Dato: 13. og 14. oktober 2025.

Lærer: Ivar Vehler


Samling 6: Sinnets hemmeligheter (3 dager)

De fire fundamentene i mindfulness starter med det grove og går mot det mer subtile. Sinnet er det mest subtile fundamentet, samtidig som det (i stor grad) er innenfor vår mulighet å erfare. Denne samlingen er viet en subtil utforskning av sinnet, fra sinnets motorer og bevegelser, til sinnets naturlige uttrykk i mennesket. 

Konkrete temaer:

  • Sinnet - fra øyeblikk til øyeblikk

  • Valg og konsekvenser

  • Sinnets motorer og sinnets tendenser

  • Hvordan inntrykk skaper avtrykk i sinnet

  • Det personlige og det autentiske sinnet

  • Sinnet og (dine) egenskaper

  • Konsentrasjon, vilje og skjelneevne

  • Speilnatur og refleksjon

  • Kroppsorienterte metoder for utforskning av sinnet

  • Meditasjoner på sinnet

  • Forberedelser for år 2

Sted: Oslo
Dato: 24.-25. og 26. november 2025
Lærere: Ivar Vehler og Viggo Johansen


År 2:

Dialog, relevans, instruksjon og komposisjon

I det andre året av instruktørutdannelsen retter vi blikket mot å kunne jobbe med andre som mindfulness - instruktør. Etter det første året er den grunnleggende forståelsen av mindfulness på plass. Nå vil det handle om å ta et ytterligere eierskap av den indre forståelsen ved i større grad selv å uttrykke det du vet. I første semester av år 2 vil relevans, dialog og refleksjon stå sentralt. Det vil si at vi velger ut sentrale temaer som er spesielt relevante å gå dypere inn i. Måten vi går inn i temaene på nå, er ved aktiv deltagelse, dialog og refleksjon. Prosessen vil legges opp slik at det blir direkte relevant for den enkeltes individuelle utvikling, samtidig som hensikten er å etablere et stadig stødigere fundament for selv å kunne undervise mindfulness til andre. 

I tillegg blir det undervisning fra lærere som jobber mye i praksisfeltet og med forskning.

NB! Datoer under gjelder for kull som startet opp vår 2024 og høst 2024.


Samling 1: Mindfulness i praksis (2 dager)

I denne samlingen stiller vi spørsmålet: Hva er de viktigste virksomme elementene i mindfulness - og hvordan kan vi sørge for at de gir best mulig effekt? Vi utforsker temaene basert på deltagernes erfaringer, samtidig som vi går inn i hvordan vi best mulig skal kunne tilrettelegge for andres utviklingsprosess. Her får vi også forelesninger fra to erfarne mindfulness - instruktører

Konkrete temaer:

  • Forholdet

  • Holdningene

  • Oppmerksomheten

  • Fra misforståelse til forståelse


Sted: Oslo
Dato: 18. og 19. august 2025
Lærere: Ivar Vehler (flere lærere annonseres når vi nærmer oss)


Samling 2: Fordypnings - retreat
(4 dager)

Her får vi et gjensyn med fjellheimen rundt Nøsen. Retreatet vil organiseres som en fordypningsprosess både i deg selv og i selve kunnskapen om mindfulness. Vi legger opp til en utforskningsprosess hvor erfaringsdeling og refleksjon over sentrale temaer er i fokus. Samtidig vil vi legge til rette for en dyp indre praksis.

Konkrete temaer vil være resultat av gruppens prosess så langt og kan derfor ikke bestemmes på forhånd.

Sted: Nøsen
Dato: 25.-28. september 2025.
Lærer: Ivar Vehler


Samling 3: Hva vet vi og hva vet vi ikke om mindfulness?
(2 dager)

I denne samlingen blir det fokus på forskning. Hva kan vi si at vi vet om effektene av mindfulness - og hva kan vi faktisk ikke si noe om? Den danske nevropsykologen Christian Gaden Jensen vil forelese om hvordan mindfulness virker - og han vil nok også snakke litt om sin dypere forskningsinteresse for bevissthet. I tillegg blir dette en oppsummeringssamling før fokuset i det siste semesteret.

Konkrete temaer:

  • Stress

  • Oppmerksomhet

  • Effekter av mindfulness

  • Hjerneforskning


Sted: Oslo
Dato: 10. og 11. november 2025
Ivar Vehler og Christian Gaden


Samling 4: Instruksjon (2 dager)

I denne samlingen vil vi jobbe med konkrete teknikker for å kunne instruere i mindfulness - meditasjon - og kroppskanning. Samtidig vil vi gå inn i hvordan dine valg av tilnærming vil påvirke deltagerne, samt hva som kan være hensiktsmessige valg ut fra den konteksten du befinner deg i. Samlingen vil inneholde mye praksis i reflekterende team

Konkrete temaer:

  • Målgruppe, hensikt og strategi

  • Ordbruk og stemmebruk

  • Utarbeidelse av guider

  • Sittende mindfulness - meditasjon og kroppskanning

  • Instruktør - rollen

  • Praksis


Sted: Oslo
Dato: 12. og 13. januar 2026
Lærer: Ivar Vehler


Samling 5: Komposisjon

I denne samlingen jobber vi med hvordan du kan bygge opp en undervisningsøkt eller et program for å skape best mulig effekt. En dyp forståelse av hva mindfulness handler om gir deg muligheten til å velge hvordan du legger opp tilnærmingen bevisst. Her vil vi også jobbe konkret med ditt program. Henrik Mathisen vil også bidra med en inspirerende undervisningsøkt med tittelen «Fra tilgjorthet til naturlighet», et tema som er spennende før du skal ut i en egen undervisningspraksis. 

Konkrete temaer:

  • Forelesninger/foredrag

  • Undervisningsøkter

  • Program

  • Konkret jobbing med undervisningsopplegg/program

  • Fra tilgjorthet til naturlighet


Sted: Oslo
Dato: 23. og 24. februar 2026. 
Lærere: Ivar Vehler og Henrik Mathisen


Samling 6: Eksamen (antall dager avhenger av antall deltagere)

Den siste samlingen er det deltagerne selv som står for undervisningen. Du vil da holde et innlegg om mindfulness med fokus på ett virksomt element og du vil lede en øvelse. Deltagere er dine studievenner. Du vil ha 40 minutter til rådighet. Deretter er det 20 minutter til tilbakemeldinger. Vi har fokus på læring og utvikling også i denne samlingen.

Premisser for å gjennomføre samling 6:

  • Du har hatt en etablert egenpraksis gjennom hele studieløpet

  • Du har levert en kort oppgave om mindfulness

  • Du har ledet en mindfulness - prosess med en gruppe over tid


Sted: Oslo
Dato: 18.-22. mai 2026
Lærere: Ivar Vehler og Viggo Johansen


Alle samlingene vil bestå av både teori og praksis, samt erfaringsdeling fra deltagernes opplevelser knyttet til praksis mellom samlingene. Det vil bli gitt utviklingsoppgaver som deltagerne må jobbe med mellom samlingene.


Søknad

Søknaden om deltagelse i programmet består av to deler. I del 1 dokumenterer du dine relevante erfaringer (både yrkeserfaringer og eventuelle relevante personlige erfaringer) og begrunner hvorfor du bør få anledning til å være med på utdanningsløpet for å bli instruktør i Mindfulness-trening. Del 2 av søknaden består av et motivasjonsskriv hvor du begrunner dine motiver for å bli instruktør i Mindfulness. Her vil vi at du gjør rede for hvor mye tid og innsats du er villig til å legge ned i den nødvendige treningen, hvor motivert du er til å dele dine erfaringer med andre kursdeltagere, samt noen tanker om hva du ønsker å benytte denne instruktørutdanningen til.

Del 1 og del 2 i søknaden skal begrenses til en A - 4 side hver.

Det forutsettes deltagelse på alle samlinger, de bygger på hverandre og er forutsetninger for å bestå eksamen og få instruktør – diplom.

Pris: kr 39000,- Inkluderer kost og losji samling 3. Dette er pris for år 1. År 2 koster også 39000,-

Faktura på kr 29000 oversendes etter bekreftet plass. Resten faktureres før oppstart 2. semester. Bekreftelse av mottatt plass er bindende, og medfører bindende betaling for første semester.

Søknader mottas fortløpende.


Søknad sendes til ivar@co-create.no / ivar.vehler@gmail.com 

En podcast for deg som liker å gå litt dypere. Her samtaler jeg med tidligere deltagere ved instruktørutdannelsen i mindfulness. TRYKK PÅ BILDET for å komme direkte til podden i Spotify.